Citește o carte!

Î10685155_837499476280474_8888398_n_modificatmi place să citesc. Dacă mă vei întreba vreodată ce am în geantă, cu siguranță îți voi răspunde: “o carte”. Citesc în metrou, autobuz (mereu, când citesc în autobuz, drumul spre casă mi se pare atât de scurt) sau în stațiile de autobuz, în parc, ceainării ori terase.

Îmi place să-mi cumpăr cărți. Cred că am peste 10 cărți cumpărate, pe care încă nu am reușit să le citesc, dar tot continui să achiziționez și altele. Mereu fac așa. Cu greu intru într-o librărie și plec fără să-mi iau o carte. Visez la o bibliotecă mare, în care să-mi așez toate cărțile, pe care le-am citit de-a lungul fiecărei etape a vieții mele. 

Dacă vreau sa-mi fac un cadou, aleg să-mi iau o carte. Dacă vreau să fac un cadou, mereu voi cumpăra și o carte. 🙂

În zilele friguroase și ploioase, îmi fac o cană mare de ceai, iau cartea în mână și să mă pierd în lumea personajelor.

În amintirea orelor petrecute la Atelierul de Jurnalism Narativ și Scriere Personală, Delia Tudor m-a provocat să enumăr zece cărți care mi-au plăcut. Cei drept, mi-a fost cam greu, am făcut și refăcut lista de câteva ori și parcă tot nu sunt pe deplin mulțumită.

Am vrut ca fiecare dintre cele zece cărți să fie însoțită de un citat, care mie mi-a plăcut mult. E un obicei de-al meu, ca atunci când citesc o carte, să aleg citatele care-mi plac cel mai mult, le notez și apoi revin la ele.

Lista mea de cărți e următoarea:

  1. Povestea vieții mele, Regina Maria – e o carte pe care eu aș recomanda-o tuturor femeilor, e o lecție și o poveste de viața impresionantă.

“Dacă aş fi fost bărbat, să am drepturile bărbatului şi spiritul pe care îl am în corpul meu de femeie…”

  1. Cel care mă așteaptă – Parinoush Saniee

“Oamenilor le place să-și inventeze eroii ca să se poată ascunde în spatele lor, ca aceștia să vorbească în locul lor și să devină țapul ispășitor dacă ceva merge strâmb, lăsându-le celorlalți posibilitatea să fugă.”

  1. Viața pe un peron – Octavian Paler

„Închipuiţi-vă că într-o zi ar fi venit un tren şi n-am fi mai avut putere să urcăm în el. L-am dorit prea mult, l-am aşteptat prea mult. Ne-am epuizat în aşteptare şi nu ne-a rămas nicio picătură de energie pentru a ne bucura de sosirea lucrului aşteptat. Numai că ne-am fi simţit striviţi de o mare tristeţe, amintindu-ne cât am visat trenul acela care acum pleacă fără noi. Şi ce-am fi putut face după plecarea trenului? Singura noastră şansă ar fi fost să uităm de el, să uităm de toate, să dormim, iar când ne trezeam, cu ultimile noastre puteri, să aşteptăm alt tren…”

  1. Se numea Sarah – Tatiana de Rosnay – e cartea pe care am citit-o într-o zi, deoarece mi-a captat atenția prin povestea cutremurătoare pe care o prezintă

“Cum era posibil ca întregile vieţi să se schimbe, să poată fi distruse şi ca străzile şi clădirile să rămână neschimbate?”

  1. Bătrânul și marea – Ernest Hemingway

“Înainte de a vorbi, ascultă. Înainte de a reacţiona, gândeşte. Înainte de a cheltui, câştigă. Înainte de a critica, aşteaptă. Înainte de a te ruga, iartă. Înainte de a te opri, încearcă.”

  1. Mecanica inimii – Mathias Malzieu

“Ne iubim ca două beţe de chibrituri. Nu vorbim, ci ne aprindem. Nu ne sărutăm, ci provocăm incendii. Cât sunt de înalt, de un metru şaizeci şi şase, corpul mi-e zgâlţâit de un cutremur de pământ. Inima evadează din învelişul-închisoare, se scurge prin artere, îmi ajunge în ţeastă şi se preschimbă în creier. Sunt tot o inimă, de la fiecare muşchi până în vârful degetelor!” 

  1. Adam și Eva – Liviu Rebreanu

“Bărbatul şi femeia se caută în vălmăşagul imens al vieţii omeneşti. Un bărbat din milioanele de bărbaţi doreşte pe o singură femeie din milioanele de femei. Unul singur şi una singură! Adam şi Eva! Căutarea reciprocă, inconştientă şi irezistibilă, e însuşi rostul vieţii omului.”

  1. Invitație la vals – Mihail Drumeș

“Iubirea e nesaţioasă, de un egoism sălbatic, vrea să-i sacrifici tot fără să-i ceri nimic în schimb, mulţumindu-te doar cu ceea ce-ţi oferă. Eu am vrut totul de la tine pentru că-ţi dădusem totul şi oricum ceva mai bun decât mine nu puteam eu să-ţi dau. De aici a pornit greşeala, de la acest schimb în aparenţă just. Dar ce experienţă aveam eu, de unde să ştiu eu că iubirea dintre două fiinţe nu e niciodată egală, că balanţa atârnă când într-o parte, când într-alta, după variabile de care foarte greu ne dăm seama. În cazul nostru balanţa atârna în favoara ta. Lanţurile cu care mă încătuşai erau mult mai puternice decât ale mele.”

  1. Nuntă în cer – Mircea Eliade

“N-am urmărit-o cu ochiul ca s-o măsor; nu privesc în modul acesta niciodată o femeie. O privesc însă întotdeauna cu bunăvoinţă şi aştept să văd ce vrea sau ce are ea să-mi ofere. Nu suntem noi de vină dacă cele mai multe dintre femei ne arată, cu insistenţă, ceea ce e obscen sau inert, sau caduc în corpurile lor. Pe o femeie care-şi subliniază contururile obscene nu o poţi privi altfel decât obscen. Obiectul ne indică de cele mai multe ori, cum trebuie el privit şi judecat. Un bărbat care priveşte cu aviditate corpul unei cocote nu poate fi acuzat de indiscreţie. Femeia ne invită întotdeauna s-o privim aşa cum vrea ea.”

      10.  Eu sînt Malala – Malala Yousafzai și Christian Lamb

,, Nu mai avea nici o importanţă premiul întâi dacă nu puteai să studiezi deloc.  Când cineva îţi ia stiloul realizezi cât de importantă este educaţia”.

Eu nu vă provoc să faceți o listă cu cele 10 cărți care v-au plăcut, vă provoc să citiți până la sfârșitul anului 10 cărți.

Lectură plăcută să aveți! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s